Lipsa unuia sau a mai multor dinti isi pune puternic amprenta asupra calitatii vietii oamenilor. Persoana careia ii lipsesc unul sau mai multi dinti evita sa rada, sa zambeasca, sa se simta confortabil indiferent de situatie.

Cel mai mare avantaj pe care implantul dentar il ofera este acela de a reda sanatatea orala a pacientului. Pierderea unuia sau a mai multor dinti atrage dupa sine o serie intrega de procese nesanatoase care prin implantare sunt complet stopate.

Prin inserarea unui implant la timp se evita aparitia procesului de resorbtie osoasa. Atunci cand dupa o extractie dentara spatiul este lasat mult timp gol, osul se atrofiaza destul de repede, iar pentru inserarea unui implant poate fi necesara o interventie suplimentara de aditie osoasa, lucru care va fi complet evitat inserand implantul la timp.

Prin inserarea unui implant dentar la timp se evita inclinarea sau migrarea dintilor vecini spre spatiul ramas liber. In cazul in care acestia au migrat destul de mult, astfel incat sa nu mai existe spatiu suficient pentru implant, poate fi nevoie de purtarea aparatului ortodontic pentru readucerea lor in pozitia initiala.

Dintii antagonisti, atunci cand gasesc spatiu, incep sa coboare, ulterior fiind necesara slefuirea lor, risc eliminat complet prin inlocuirea elementului lipsa cu implantul dentar.

Periajul danturii atunci cand prezinta edentatii nu se mai poate face foarte bine, ca in cazul unei dentitii complete, de aceea apare un risc crescut de aparitie a cariilor, inconvenient eliminat, de asemenea, prin inserarea de implant dentar.

O dantura incompleta este predispusa la aparitia bolilor parodontale, prin distrugerea tesuturilor moi si a osului. Implantul dentar scuteste pacientul de aceasta problema.

Atunci cand muscatura nu este perfecta pot aparea dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

Un alt avantaj este reprezentat de pronuntia corecta, aceasta nefiind posibila in cazul in care unul dintre dinti lipseste.

Masticatia este afectata in situatia in care unul dintre dinti lipseste, iar prin implantarea dintelui lipsa se revine foarte usor la masticatia anterioara pierderii dintelui.

Spre deosebire de protezele dentare, dintii raman fixati, nu exista alunecare sau saliva in exces ca in cazul acestora.

Aspectul estetic este imbunatatit considerabil, iar pacientul caruia i s-a inserat un implant dentar isi recapata aspectul estetic, siguranta si increderea in sine, vorbind, zambind si razand cu incredere.