Atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti se recomanda inserarea de implanturi dentare. In cazul lipsei totale a dintilor de pe o arcada, sau chiar de pe ambele arcade se recomanda efectuarea de proteze dentare pe implanturi, care sunt mult mai stabile si mai rezistente decat orice alt tip de proteza dentara.

Nu se poate insera implant dentar oricarui pacient, de aceea este necesara efectuarea de investigatii suplimentare inainte de a efectua orice interventie. Investigatiile constau in analize de sange si in efectuarea unui computer tomograf pentru a vedea cu exactitate grosimea osului, vecinatatile structurilor anatomice precum sinusul maxilar in cazul maxilarului superior si canalul mandibular in cazul maxilarului inferior.

Exista si situatii in care, in urma efectuarii computerului tomograf se constata ca pacientul are nevoie de o alta interventie chirurgicala inainte de inserarea implanturilor. Aceasta poate consta in augumentare osoasa prin tehnici de aditie osoasa, sau in sinuslifting-ul pentru elevarea mucoasei podelei sinusale prin aditia de os.

Implanturile dentare pot fi contraindicate in anumite afectiuni sau boli generale ca: diabetul zaharat necompensat, leucemie, hemofilie, metastaze tumorale, anumite afectiuni cardiace sau alergice, etc.