Pana nu de mult, in tara noastra, pierderea dintilor reprezenta in mod obligatoriu, purtarea unei proteze dentare ce urma sa fie pastrata peste noapte intr-un pahar cu apa.
In afara tarii noastre, in Suedia, inca din anul 1950 profesorul Branemark a inceput sa utilizeze implantul din titaniu in domeniul stomatologic si nu numai. Succesele terapeutice obtinute de-a lungul timpului si pana in prezent au confirmat faptul ca aceasta a fost o descoperire esentiala pentru imbunatatirea calitatii vietii, dand astfel proteticii dentare o noua deschidere.
In prezent, atat la noi, cat si in afara tarii noastre, implantul dentar este un dispozitiv confectionat din titan sau din zirconiu de inalta calitate, ce are drept scop inlocuirea radacinii dintelui lipsa. Materialul este ales in functie de dorinta si de posibilitatile pacientului. Titaniul si zirconiul sunt materiale bioinerte si biocompatibile. Zirconiul are o rezistenta crescuta la presiune si uzura. Marele avantaj al zirconiului este dat si de faptul ca nu exista coroziune si este in totalitate nonalergen. Din punct de vedere estetic este cel mai bun, transluciditatea sa fiind similara cu cea a dintilor naturali. Zona frontala este cea mai recomandata pentru folosirea implanturilor din zirconiu. Partea intraosoasa are cel mai des forma unui surub, este inserata in zona elementului lipsa si reprezinta de fapt baza noului dinte in scopul redarii atat a functionalitatii si a esteticii dintelui pierdut. Dupa perioada de osteointegrare, implantului i se ataseaza un bont protetic, deasupra caruia medicul stomatolog va fixa coroana, puntea sau proteza ce urmeaza sa inlocuiasca dintele sau dintii lipsa.
Implantologia orala are in prezent solutii pentru toate situatiile, putand asigura reabilitarea orala de la restaurari unidentare pana la restaurari fixe în edenta?ii partiale, dar mai ales in edentatii totale. Implantul dentar se poate insera in locul unui dinte cariat irecuperabil sau in locul unui dinte mobil afectat de parodontopatii. Implantologia este potrivita atat pentru tineri, in cazul pierderii dintilor datorita traumatismelor sau a cariilor dentare lasate indelung netratate, cat si pentru adulti si persoane de varsta mai inaintata in vederea reabilitarii functionalitatii dintilor si a recapatarii aspectului estetic. Din fericire, la ora actuala pacientii sunt din ce in ce mai informati si mai deschisi pentru implantologia orala, aceasta deschidere fiind extrem de benefica, nemaifiind nevoie astfel de afectarea integritatii dintilor invecinati.