La ora actuala, desi informarea este la indemana oricui, cea mai mare parte din populatie nu efectueaza un periaj corect. Se pune mare accent pe periajul dintilor frontali, cei laterali fiind periati de cele mai multe ori, superficial.

Periajul dentar reprezinta principala modalitate de indepartare a placii bacteriene, eficienta terapiei odonto-parodontale depinzand in mare masura de corectitudinea efectuarii acestuia. In mod normal, periajul se efectueaza de doua ori pe zi, dar la cei care detin lucrari protetice sau poarta aparate ortodontice fixe este nevoie sa fie efectuat dupa fiecare masa.

Alegerea periutei de dinti nu trebuie sa se faca in functie de design, ci trebuie tinut cont de mai multe aspecte:

-dimensiunea sa fie corelata cu varsta si dexteritatea utilizatorului

-textura firelor sa fie potrivita pentru tipul de gingii al pacientului

-inclinatia firelor sa fie astfel incat sa favorizeze indepartarea placii bacteriene de la nivelul spatiilor aproximale, cat si la nivelul marginii gingivale.

In prezent exista pe piata o gama extrem de variata de periute dentare, periute interdentare de diferite dimensiuni, ata dentara, toate fiind create special pentru a asigura o igiena cat mai buna a intregii danturi. Periutele electrice vin in ajutorul copiilor, a persoanelor cu handicap, dar si a celor destul de ocupate asigurand o curatare buna intr-un timp mai scurt. Dusurile bucale sunt recomandate in special persoanelor care detin lucrari protetice sau aparate ortodontice. Ele actioneaza prin stimularea troficitatii tisulare, reducerea gradului de inflamatie gingivala, cresterea gradului de cheratinizare a mucoasei orale, eliminarea halenei si cresterea starii de confort.

Pasta de dinti poate fi cosmetica sau terapeutica, paste ce contin concentrati mai mari de substante active. Cea special conceputa pentru dintii copiilor este bogata in fluor. Cantitatea de pasta necesara pentru o spalare este de aproximativ 1 gram in cazul copiilor si aproximativ o jumatate de gram in cazul copiilor. Indiferent de dorinta de implicare a copiilor in periajul zilnic adultii trebuie sa intervina si sa se asigure ca este efectuat cum trebuie.

Prevenirea cariilor este cea mai la indemana metoda si totodata cea mai ieftina cu putinta. Igiena dentara este de fapt un ansamblu de masuri care trebuie aplicate personalizat in functie de fiecare individ in parte.

Igiena dentara este de fapt un ansamblu de masuri care trebuie aplicate personalizat in functie de fiecare individ in parte.

Avand in vedere ca sanatatea orala este strans legata de starea generala de sanatate, stomatologia preventiva este importanta pentru starea ta de spirit. Bolile orale pot interfera cu mancatul, vorbitul, activitatile zilnice si stima de sine.