Implantologia reprezinta o specialitate chirurgicala ce are ca scop inlocuirea dintilor lipsa sau complet deteriorati cu un implant dentar. Acesta are rolul de a restaura in mod functional dintii, precum si de a imbunatati masticatia si vorbirea.

Implanturile dentare folosite functioneaza precum radacina naturala a dintelui, oferind un sprijin solid pentru unul nou.

Implanturile dentare sunt o solutie moderna prin care nu mai strici alti dinti. Sunt solutia cea mai buna in cazul unei edentatii partiale sau totale (lipsa unuia sau a mai multor dinti) sau in cel al anodontiei (lipsa genetica a unuia sau a mai multor dinti) datorita faptului ca, odata inserat, nu mai este necesara slefuirea dintilor vecini pentru a se realiza o punte, lucrarea sprijinindu-se doar pe implantul dentar.

Implanturile dentare sunt realizate din titan sau zirconiu si se aseamana unui surub, ce inlocuieste radacina naturala a unui dinte lipsa.

Inserarea implantului dentar presupune urmarea unui plan de tratament cu urmatoarele etape:

  1. Consultatia – medicul specialist va inspecta cavitatea bucala pentru a stabili daca pacientul este sau nu candidat pentru implanturi si va recomanda o radiografie panoramica si analize de baza ale sangelui.

  2. Interpretarea rezultatelor analizelor – foarte importanta pentru medicul implantolog pentru a stabili daca rezultatele permit un tratament dentar cu implanturi.

  3. Anestezierea - fie locala, fie prin inhalosedare.

  4. Pregatirea gingiei si grefa de os– medicul implantolog face o incizie in gingie pâna la expunerea osului in care se va introduce implantul (daca aceste este insuficient, se recurge la o grefa de os).

  5. Inserarea propriu-zisa a implantului.

  6. Ingrijirea postoperatorie – presupune respectarea cu strictete a igienei dentare zilnice, periajul profesional si detartraj la fiecare 6 luni si vizite regulate de profilaxie.

 

Daca si tu ai nevoie de un implant dentar, programeaza-ti o consultatie.