pedodontie

Ce este pedodontia?

Pedodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu dentitia temporara ( dintii de lapte) si dintii permanenti tineri.

Copiii invata prin imitatie, de aceea, copilul care isi va vedea parintii spalandu-se regulat pe dinti va proceda la fel. Desigur copiii nu trebuie doar indrumati in aceasta directie, ci si ajutati. O igiena riguros efectuata de doua ori pe zi, si vizitele regulate la stomatolog vor asigura sanatatea dintilor copiilor dumnevoastra.


Cand este necesara prima vizita la stomatolog?

Vizitele la stomatolog ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 3 ani dupa eruptia tuturor dintilor de lapte. Acomodarea cu medicul stomatolog trebuie facuta treptat, de aceea intalnirea trebuie sa aiba loc chiar daca nu exista carii. Prima intalnire este extrem de importanta pentru evolutia relatiei viitoare medic-pacient.

Cabinetul stomatologic nu trebuie sa fie un loc infricosator pentru copilul dvs. Noi cei de la Glamour Dental Clinic stim cum trebuie sa vorbim despre dinti si cum sa ii invatam regulile de igiena orala pe copii. Inainte de a veni la dentist, nu mentionati cuvinte precum ac, seringa sau durere.


Trebuie tratati dintii de lapte?

Indiferent ca este vorba despre dentitia temporara (dintii de lapte) sau despre dentitia permanenta, cariile dentare nu trebuie neglijate. Pastrarea dintilor de lapte in cavitatea bucala pana in jurul varstei de 6 ani, este absolut necesara pentru mentinerea spatiilor de care au nevoie dintii permanenti ca sa poata erupe. Altfel se ajunge, cu certitudine, la purtarea de aparat ortodontic.
 

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon este o carie aparuta in urma contactului prelungit al dintilor bebelusului cu biberonul. Lichidele dulci constituie cauza principala a acestui tip de carii, din aceasta categorie facand parte: sucurile de fructe, ceaiurile indulcite, laptele praf, chiar si laptele propriu-zis. Bacteriile din cavitatea bucala a bebelusului produc acizi care ataca dintii de fiecare data cand acestia intra in contact cu biberonul.

Tinand cont de varsta foarte mica la care acest tip de carii apar, tratarea lor este foarte greu posibila, de aceea este foarte importanta prevenirea lor. Aceasta se face prin evitarea contactului prelungit cu biberonul. Este de preferat sa nu se administreze nici un lichid cu adaos de indulcitori, iar cele care le contin in mod natural, cum sunt sucurile de fructe sa fie administrate cu cana sau cu lingurita. Biberonul de lapte trebuie evitat in timpul noptii, iar in timpul zilei trebuie folosit doar cat timp se alimenteaza, nu ca ajutor pentru adormirea bebelusului.
 

De ce sunt necesare sigilarile dentare?

O mare importanta trebuie acordata dintilor permanenti abia erupti. Datorita faptului ca sunt slab mineralizati, acestia sunt predispusi la carii, de aceea se recomanda sigilarea lor. Sigilarea erte un procedeu in totalitate nedureros, creat special pentru a izola suprafata dentara de mediul cavitatii bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Prin aceasta se acopera santurile foarte adancite de pe suprafata ocluzala a molarilor si premolarilor, acestea avand un potential crescut de retinere a resturilor alimentare ce nu pot fi indepartate prin simplul periaj. Sigilarea se face cu rasini compozite ce protejeaza tesutul dentar prin eliberarea de fluor, au o rezistenta mare si sunt usor de aplicat. O alternativa a sigilarii dentare o reprezinta fluorizarea dentara, care este tot o metoda de prevenire a cariilor. Diferenta dintre cele doua consta in faptul ca fluorizarea creste rezistenta dintelui la factori externi, iar sigilarea protejeaza complet dintele de contactul cu acestia.

Prin alegerea medicului stomatolog care sa corespunda atat cerintelor dumneavoastra, cat si ale copilului dumneavoastra, puteti deschide, in cel mai placut mod cu putinta, o portita prin care sa ii oferiti sanatate, o viata frumoasa, lipsita de complexe si cu incredere in sine viitorului scolar si adolescelescent.